Hoe het begon

Het is 2015, kinderen de deur uit en samen over in een heel groot huis…

Dan stellen we ons de vraag: “kunnen we een stap terug en plannen gaan maken om te gaan reizen?” Een idee wat al lang leeft … is dit het moment? Uit deze eenvoudige vraag komen nog meer vragen;

Hoe komt het eigenlijk dat de maatschappij ingesteld is op meer meer en groter en hebzucht? Kunnen wij uit dit patroon stappen? Kunnen we kleiner gaan wonen en minder geld verspillen aan onnodige spullen? Wat heb je eigenlijk echt nodig?

Na vele uren van praten en discussie en overleg ontstaat er een keerpunt in ons leven.

We gaan ons huis verkopen en van de overwaarde gaan we een camper bouwen. Klinkt eenvoudig.

Niks is minder waar. Helaas loopt er een conflict met een projectontwikkelaar die het ons financieel zo lastig maakt dat onze overwaarde van de verkoop van de woning opgeslokt wordt door advocaat kosten…Nu het conflict is opgelost en onze finaciele buffer verdwenen is hebben we een volgende vraag:

Wat nu? Droom laten waaien? Was dit het? Wel huis verkocht en nu weer op de “oude” manier verder?
Nee, dat laten we ons niet gebeuren, we laten onze droom doorgaan.

“Als er een probleem je pad kruist, verander dan je richting niet je bestemming” Dalai Lama.

Toen de vraag, wat voor voertuig willen we? Sowieso geen ‘Tupper camper’ dat is niks voor ons, verplicht aan de stekker op een camping…
Nee dat niet.

We willen van de gebaande paden af kunnen, de vrijheid hebben, van de ruimte kunnen genieten en zelfvoorzienend zijn.

Wat heb je dan nodig? Dan is google ineens je beste vriend… Je blijkt niet de enige te zijn met deze ideeën… Dat is heel fijn, we beginnen te lezen en te lezen, melden ons aan op verschillende fora en zo komen we steeds beter te weten wat we willen en wat bij ons past.

We gaan eens kijken op een treffen in België. Het Overlanders.be treffen. Hier kijken we onze ogen uit en zien een voertuig dat bij ons past. We besluiten om de tijd te nemen en speciaal naar dat speciale voertuig op zoek te gaan. We hebben geen haast.

We gaan op zoek naar een oud Duits brandweervoertuig een MAN 8.136 FAE 4×4 Max 7,5 ton. Met lier en PTO.

Onverwacht en snel komen we via-via te weten wie zo’n wagen te koop heeft, hij staat niet op internet maar gewoon bij iemand in zijn tuin. Na wat bellen en chauffeur regelen (we hebben nog niet eens ons C1 rijbewijs, oeps) gaan we twee weken na het treffen in België de wagen ophalen.

man-8.136 fae 4x4
Trotse eigenaars van de MAN 8.136 FAE 4×4

Het voertuig is een hulpvoertuig geweest dus alle laden en bakken worden eruit geslepen zodat we er een bed  en een porta potti in kunnen plaatsen en wat we nog meer nodig hebben om een nachtje weg te kunnen.

We zijn helemaal nog niet zo ver om al te gaan bouwen, financieel niet maar ook uitwerking niet. We willen over het bouwen van ons droomhuis op wielen wel heel goed nadenken.

Laten we beginnen om ons rijbewijs te halen en dan gaan we zorgen dat de wagen technisch in orde komt. Deze investering is natuurlijk geen weggegooid geld dus dat doen we gewoon goed. Ook hier weer lezen lezen lezen. Praten met de juiste mensen en we leren de wagen beter en beter kennen. Na onderhoud gedaan te hebben hebben we bedacht om met oud & nieuw naar het nationaal vuurwerk in Rotterdam te gaan kijken met onze camperbrandweerwagen.
Oké, er moet dan nog wel even iets gebeuren. Alle bakken en laden moeten eruit om plaats te maken voor een slaapplaats.

Na onze eerste nacht in onze camperbrandweerwagen volgen er maanden van technisch onderhoud en plannen maken over de bouw. Tientallen tekeningen en ideeën over de inrichting bedenken we en gooien we weer in de prullenbak.

Een droomhuis op wielen is voor ons (zo denken we er nu over) “once in al lifetime” en dan te bedenken dat we op 8m2 alles willen maken wat we nodig denken te hebben. Dit is echt een uitdaging. Maar ontzettend leuk en heerlijk om mee bezig te zijn. Zo kunnen we alle ellende met de projectontwikkelaar achter ons laten en positief vooruit blijven kijken.

In 2016 rijden we nog een keer naar België naar het Overlanders.be treffen. Ontzettend leuk evenement met leuke presentaties van andere overlanders waar we weer van leren en hier doen we weer ideeën op. Inmiddels weten we al veel meer en leren nog steeds veel maar zien ook wat we zeker niet willen, dat is ook belangrijk.

We bereiden ons wederom voor om eind van het jaar 2016 weer met oud & nieuw weg te gaan. Maar nu willen we wat langer dan 1 nacht. We vertrekken op 2e kerstdag richting Mont Saint Michel in Frankrijk. We hebben besloten dat dat het doel is en we wel zien hoe lang we er over doen. We overnachten onderweg op leuke plekken. Vanzelfsprekend nergens op een camping want nee, dat vinden we niet leuk genoeg. (tenminste als het niet nodig is, skippen we het) We rijden helemaal langs de kust vanuit Nederland door België langs de kust door naar Frankrijk. Op oudejaarsdag komen we bij Mont Saint Michel aan.

Hier parkeren we bij een gesloten camping, waar we wel gebruik kunnen maken van de douche, was toch best lekker na een week ons gewassen te hebben met babydoekjes.

“Why you need a shower when you have baby wipes?”

Het was ontzettend koud deze dag, -5 met een hele koude wind. Onze mooie camperbrandweerwagen is hier nog niet op gemaakt. Het ijs stond op de binnenkant van het dak en het bekertje water van het tandenpoetsen was bevroren. Dit ziet er niet erg hoopgevend uit voor een gezellige jaarwisseling. Onder dikke donzen dekbedden met thermokleding aan en dikke wollen sokken die we gelukkig van onze vriendin meegekregen hadden als kerst kadootje…Dit was het beste kado ooit!!

Tot ons groot geluk waren op deze plek ook twee hele gezellige Belgen die ons voor oudejaarsavond uitnodigde voor een hapje en een drankje in hun camper. Het was duidelijk dat zij medelijden met ons hadden :-). Het was ontzettend gezellig en heeeeerlijk warm!! Dus een geweldige jaarwisseling gehad dankzij onze nieuwe Belgische vrienden.

In 2017 hebben we met de camperbrandweerwagen verschillende treffen bezocht. De Abenteuer & Allrad messe in Bad Kissingen, Willy’s treffen in Enkirch en nogmaals ons favoriete Overlanders.be treffen. Hier konden we voor het eerst met onze camperbrandweerwagen heen en hebben ons ontzettend vermaakt en wederom allemaal leuke overlanders ontmoet.

Het is 20 september 2017, we hebben onze wagen nu precies 2 jaar en hebben besloten om te beginnen met de bouw. We weten hoe de wagen technisch in elkaar zit, we weten hoe we de inrichting willen gaan maken en de juiste mensen gevonden die ons hierbij gaan helpen. We zullen nu hoofdzakelijk het meeste zelf moeten gaan doen om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar soms hebben we natuurlijk professionals nodig.

We zijn klaar voor de volgende stap. Volg ons Truck blog, we zullen hier alle stappen van de voortgang van de bouw opzetten. Waar mogelijk aanvullen met goede foto’s en filmpjes. Op ons gewone blog plaatsen we natuurlijk al het andere wat je wilt weten.